Villa Kamomill

En blogg om livet, hemmet och allt där emellan!
 

+menu-

header image

Gör dina egna praliner

Har du också alltid undrat hur pralinerna i dom fina chokladbutikerna kan vara så goda? Det behöver faktiskt inte vara så svårt att göra dina egna!

Praliner med päroncognac och mörk choklad

praliner.jpg

Fyllning (ca 50 styck praliner):

  • 90 gr grädde
  • 50 gr glykos (finns att köpa på apoteket)
  • 230 gr vit chocklad
  • 35 gr (1/3 dl) päroncognac
  • 50 gr smör

Chokladskal

  • 200 – 300 gr smält blockchoklad

Gör så här:

Stormkoka glykosen, häll därefter i grädden, den vita chokladen, päroncognac och sist smöret. Blanda uhop smeten och ställ smeten i kylen och gör under tiden chokladskalen.

Smält choklad och fyll en pralinform med chokladen. Försök få ut luftbubblor ur formen genom att slå formen på bordet och därefter hälla tillbaka chokladen i bunken. Ställ sedan formen i kylen.

Vill du ha blanka praliner, blås under kort tid varmluft i formen med tex. en hårtork.

Fyll pralinformen med pärsoncongnacen till 3/4 och ställ in i kylen i ca 30 min. Därefter ska ett tunt lager av smält choklad bredas på över pralinformen, detta ska göras snabbt och rad för rad.

Ställ in i kylen i 20-30 min. Ta ut pralinerna ur formen genom att slå formen lätt i bordet. Om pralinerna har fått stå kylda en längre tid går det lättare att få ut pralinerna ur formen.

Nu är pralinerna färdiga att njutas av!

Mörk Tryffel
tryffel.jpg

  • 525 gr grädde
  • 150 gr glykos
  • 925 gr mörk choklad

Stormkoka glykosen, häll därefter i grädden och den smälta mörka chokladen.

Ställ smeten i kylen under 5-10 minuter.

Häll smeten i en plastpåse och därefter ytterligare några minuter i kylskåpet.

Klipp hål längst ned så att du kan spritsa ut den till ca 2-3 cm breda toppar på bakplåtpapper.

Ställ in chokladtopparna i kylskåpet ytterligare ca 10 minuter.

Nu kan du göra om topparna till runda bollar.

Bollen doppas i smält choklad och rullas därefter i kakao.

Voilá! Tryfflarna är klara, smaka och njut!

När man bakar praliner behöver man riktig kvalitetschoklad som är både god och lätt att jobba med. I annat fall är tiden som du lägger på tillverkningen mer eller mindre bortkastad. Ett väldigt bra alternativ är en choklad från företaget Felchlin. Chokladen säljs i 500g-förpackningar som kostar ca140 kr.

This entry was posted in Mat & Recept. Bookmark the permalink.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>